Θάρρος ή Αλήθεια; Οι Ξηροί Καρποί τελικά αδυνατίζουν;
Μπορείτε να επιλέξετε άφοβα και τις δύο επιλογές γιατί ναι είναι αλήθεια ότι οι ξηροί καρποί όχι μόνο συνεισφέρουν στην διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, αλλά βοηθούν και στην προσπάθεια μείωσης των περιττών κιλών. Επιπλέον εάν έχετε το “θάρρος” να το δοκιμάσετε θα το διαπιστώσετε και οι ίδιοι.

Ο Μύθος ότι οι Ξηροί Καρποί Παχαίνουν

Ευτυχώς ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί. Γιατί όμως είχε δημιουργηθεί; Παλαιοτέρα στη Δύση, οι ξηροί καρποί, θεωρούνταν ανθυγιεινή τροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας αυτών σε λιπίδια και κατ’ επέκταση σε θερμίδες.

Βέβαια ο τρόπος που συνηθιζόταν να καταναλώνονται οι ξηροί καρποί παλαιότερα δίνει ένα έναυσμα για την ενίσχυση αυτού του μύθου, μιας και συνηθιζόταν οι ξηροί καρποί να είναι τηγανισμένοι με αρκετό αλάτι ή με αρκετή επικάλυψη από προϊόντα ζάχαρης… Οι επεξεργασίες αυτές που γινόταν παλαιότερα σε ορισμένους καρπούς τα υποβάθμιζε διατροφικά.

Με την πάροδο του χρόνου η επιστημονική εξέλιξη στην μελέτη των τροφίμων, της διατροφής καθώς και στις βιοεπιστήμες, προσφέρει αναρίθμητες πληροφορίες, που σε συνδυασμό με κριτική σκέψη από τους εξειδικευμένους μελετητές παρέχουν αντικειμενική και ορθή γνώση.

Καλά Νέα! Τρώτε Ξηρούς Καρπούς για το Καλό σας!

Ευτυχώς υπάρχουν και νόστιμα snack που μας αδυνατίζουν μιας και η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μείωση του σωματικού βάρους. Σε συμφωνία με τα ανωτέρω είναι και οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί για Ενήλικες, που αναφέρουν ότι «η συχνή κατανάλωση αυτών είναι απίθανο να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά αντίθετα μπορεί να συνεισφέρει στην απώλεια σωματικού βάρους».

Εκτός από την συνεισφορά των ξηρών καρπών στον έλεγχο του σωματικού βάρους, η πλειονότητα των επιστημονικών δεδομένων συγκλίνει πλέον πως οι ξηροί καρποί έχουν και ευεργετική δράση στην υγεία του καταναλωτή, με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA) να ενστερνίζεται τα ευεργετικά οφέλη αυτών, και να αναφέρει ότι οι ξηροί καρποί είναι σημαντική συνιστώσα ενός υγιούς μοντέλου διατροφής, αποτελώντας μάλιστα και αναπόσπαστο μέρος του Μεσογειακού Μοντέλου Διατροφής.

Αποδείξεις & Ονόματα: Τι Δείχνουν τα Αποτελέσματα Επιστημονικών Μελετών Σήμερα;

Σύμφωνα με έρευνα του 2013 επιστημόνων του Harvard:

  • Άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά ξηρούς καρπούς, φαίνεται να είναι περισσότερο υγιείς και να ζουν περισσότερο από αυτούς που δεν καταναλώνουν
  • Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη

Επιπλέον:

  • Η Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρία (ADA) κατατάσσει τους ξηρούς καρπούς και σπόρους στα Superfoods των Διαβητικών (Diabetes Superfood) και πλήθος ερευνητών να τα εντάσσουν στη λίστα των Nutraceuticals
  • Πολλά reports αποδεικνύουν ότι ο ξηροί καρποί προάγουν την απώλεια βάρους αντί να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το σώμα δεν απορροφά όλες τις θερμίδες από τους ξηρούς καρπούς
  • Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να ωθήσει το κάψιμο λίπους και θερμίδων σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
  • Η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με μειωμένη όρεξη και αυξημένη αίσθηση πληρότητας. Έτσι οι άνθρωποι που τους εντάσσουν στην διατροφή τους, μπορούν με φυσικό τρόπο να τρώνε λιγότερο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Συμπέρασμα

Παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, είναι εξαιρετικά υγιεινά, με καλά λιπαρά  που “αγαπούν” τον οργανισμό μας.

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής δεν σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να εφαρμόζεται πάντα ο έλεγχο μερίδας και να αποφεύγονται οι υπερβολές, ιδιαίτερα στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία συνιστούν να τρώτε μια μερίδα ( 30-35g) από ξηρούς καρπούς στις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Για την πιο υγιεινή επιλογή, επιλέξτε απλές και ανάλατες εκδοχές.